• facebook
  • twitter
  • google+
  • in

Elsők és utolsók

A történelem leggazdagabb generációja nyugdíjba vonul - Amerikában. A társadalmak gyorsuló tempóban elöregednek - Európában.

Az Európai Unióban uralkodó álláspont szerint 2020-ra a növekedés egyetlen forrása a munkatermelékenységből fog származni. Miért okoz gondot ez a logikus kijelentés? Sőt, nyíltabban fogalmazva: miért vetítheti ez előre az Európai Unió világgazdasági vereségének beismerését?

Nagyon leegyszerűsítve azért, mert öregedő társadalomban a termelékenység növekedése is lelassul (öreg kutyának nehezebb új kunsztokat tanítani). A világ ázsiai és dél-amerikai feltörekvő térségeiben viszont éppen munkaképes korba érnek a fiatalok százmilliós tömegei, akik közül nagyságrendekkel többen szereznek felsőfokú képesítést, mint eddig bármelyik generáció a világtörténelemben. A termelékenység növekedését hajtó technológia- és tudásintenzív iparágak tejesítménye megugrik, ha a fiatal humán tőke tömegesen a munkaerőpiacra lép. Ezzel csak az lehet a problémánk, hogy ez nem az európai munkaerőpiac lesz…

Az öregedés hatásait egyébként akkor ellensúlyozhatná a termelékenység növekedése, ha kevesebb fiatal nagyobb termelékenységgel több értéket lenne képes előállítani, mint amennyit a nagyobb létszámú, de alacsonyabb termelékenységgel működő előző generáció állított elő.

Ebből látható, hogy mi okozza számunkra a megoldhatatlan gondot: az “előző generáció” jelen esetben a történelem egyik legsikeresebb és legnagyobb emelkedést bemutató baby boomer korosztálya, akik ráadásul nagyon sokan vannak. Az ő világraszóló teljesítményüket kellene ellensúlyoznia annak az európai új nemzedéknek, amelyik létszámában történelmi mélypontot ért el, ráadásul át kell élnie azt a világgazdasági átrendeződési folyamatot, amelynek során a termelékenységi erőcentrumok a Nyugatról átvándorolnak Keletre. Emellett meg kell küzdeniük az eddigi és a jövőbeni globális pénzügyi és gazdasági válságok termelékenység-roncsoló hatásaival. És meg kell tanulniuk együtt élni a növekedés planetáris erőforrás-korlátaival.

A baby boomer nemzedék az első, amelynek majdnem minden tagja megöregedhetett, de az utolsó, amelynek majdnem minden tagja szabadon elhihette, hogy az emberi fejlődés – értsd: az örök növekedés – természeti törvény. És pont nyugdíjasok lesznek, mire megtapasztalják, hogy talán ők az utolsó generáció a következő jégkorszakig, akiknek megadatott a viszonylag kiszámítható és stabil klíma.

- Dr. Farkas András - NyugdíjGuru

2013.03.26

baby boomer lemaradás nyugdíj öregedés versenyképesség világgazdasági verseny


Kapcsolódó Cikkek

Kettős hullámverésben

Működhet-e fenntartható módon a nyugdíjrendszer a demográfiai dagály és a foglalkoztatási apály kettős hullámverésében? Elkerülhető-e a gyorsan öregedő társadalomban fizetendő nyugdíjak vásárlóértékének drámai zuhanása? Mit tehetünk ennek elkerülése érdekében?
bővebben »

Nyugdíjguru a Gazdasági Rádióban - sorozat a nyugdíjrendszerről (7. adás)

Milyen nyugdíjra számíthat a baby boomer (Ratkó) generáció a demográfiai dagály és a foglalkoztatási apály kettős hullámverésében? Mikor vesszük a kezünkbe a saját sorsunk alakítását? Hallgasd a Gazdasági Rádiót csütörtökönként délután négykor!
bővebben »

Mindenről tájékoztatlak!


Értesítelek a legfrissebb bejegyzésekről, ha megadod az alábbi adatokat:


Ajánlom

KözösködjünkAjánlom figyelmedbe


Ha csacsogni támad kedved...


RSS